2015. ápr 24.

Besúgók és talpnyalók

írta: Kugler Ádám
Besúgók és talpnyalók


enhanced-18572-1397858359-28.jpg

Bizonyára a környezetedből te is rengeteg példát tudnál mondani erre az állatfajra.

Gyakorlatilag nem találunk ma olyan munkahelyet Magyarországon, ahol ne garázdálkodnának szabadon, szájkosár nélkül ezek az egyedek.

Az az életük, hogy csak kavarják és kavarják az állóvizet, ezzel pedig rengeteg problémát okoznak a környezetüknek, talán éppen neked is .

Gondolom te is rosszallóan tekintesz ezekre az emberekre, de garantálom, hogy a cikk végére meg fog változni a véleményed.

Ha arra keressük a választ, hogy "Mi visz rá valakit arra, hogy így viselkedjen?, vagy Miért éri ez meg neki?", akkor nincs más dolgunk, mint beleképzelni magunkat aktuális talpnyaló barátunk helyzetébe.

Összességében az mondható el, hogy az ilyen ember nemes egyszerűséggel elcseszte az életét. Olyan kellemetlen helyzetbe hozta magát a céltalan gondolkodásával és a nemtörődömségével, hogy csak az aktuális munkahelye nyújt számára valamiféle kapaszkodót. A legszörnyűbb pedig az, hogy ezzel tisztában van. Pontosan tudja, hogy elrontotta. Pontosan tudja, hogy a munkahelyén kívül nincs semmije. Tisztában van vele, hogy az élete más kezében (jelen esetben a főnökében) van. Viszont nem ismer egyetlen kiutat sem ebből a csapdahelyzetből.

Mivel más lehetőséget nem ismer, ezért minden erejével azon dolgozik, hogy nélkülözhetetlenné tegye magát a munkahelyén, és ehhez nem szégyell a képmutatás eszközéhez nyúlni. Nem érdekli a többi kolléga megvetése! Nem érdekli, hogy a főnök nem a munkaerejéért, hanem a hosszú nyelvéért tartja! Nem érdekli ki mit gondol, hiszen a "fennmaradásáért" küzd!

Sokaknak persze egyáltalán nem esik nehezükre belebújni ebbe a köntösbe és "felszólítás" nélkül, önként vállalják magukra a spicli, vagy épp a talpnyaló szerepét. Legyünk őszinték, sajnos mindannyiunkban ott lapul a rosszindulat, az irigység és a pletykálkodás magja. Az pedig csak rajtunk és a környezetünkön múlik, hogy termékeny talajba hullik-e.

Ezután nézzük meg közelebbről, mi jellemzi az ilyen embereket:

A talpnyaló és/vagy besúgó ember

1. Szűklátókörű!

Úgy gondolja hogy csak egyetlen pénzkereseti lehetőség létezik a világon, mégpedig, ha az idejét és az energiáját más ember szolgálatába állítja. Fogalma sincs, az egyéb pénzkereseti lehetőségekről. Fogalma sincs, hogyan foghatja munkára a pénzét. Eszébe nem jut, hogy a főnöke helyett magát is gazdagíthatná. A pénzét csak egyféleképpen képes használni, a lehető leggyorsabban elkölti. Amennyiben hitelhez jut, még többet is költ, mint amennyit megkeres. Így teremtve meg a kilátástalan helyzetét.

2. Mérhetetlen önbizalomhiányban szenved!

Elhiteti magával, hogy a munkaerejével és a szakértelmével nem képes kitűnni a többi kolléga közül, ezért más utat választ az érvényesülésre. A talpnyalás épp testhezálló foglalkozás a számára.

3. Negatívan gondolkodik!

Mindenben és mindenkiben a hibát keresi. És mint tudjuk, aki keres az talál. Amennyiben mégsem talál, akkor kreál pár szaftos sztorit, hogy legyen mit tálalni a főnök elé.

4. Nincsenek céljai!

Egyik napról a másikra él. Csupán az apró örömök éltetik. Hosszútávú tervei nincsenek. Az ilyen ember nem tud bánni a pénzel. Nem képes megtakarítani. Bármennyit is keres, az elfolyik a kezei közül. Sok éves munkájának eredményét eltékozolja. Nincs biztonságérzete.

Mivel barátunk szűklátókörű, önbizalomhiányban szenved, negatívan gondolkodik és nincsenek céljai , ezért retteg! Fél, hiszen energiáját és idejét nem arra fordította, hogy jobb szakemberré váljon, hanem hogy tökéletesítse a nyelvcsapásait. Pontosan tudja, hogy besúgóból és talpnyalóból túlkínálat van a piacon. Bármikor megjelenhet a konkurencia! 

Folyamatosan az jár a fejében, mi lesz ha kidobják? Ha elveszíti egyetlen kapaszkodóját akkor vége az életének (legalábbis ezt hiteti el magával). Ha nincs munkahelye, akkor nincs pénz, nincs hiteltörlesztés, nincs kaja, nincs semmi! Ezt pedig minden áron elakarja kerülni. Beáldozva persze téged és mindenki mást.

Az ilyen embert nem megvetni, hanem sajnálni kéne. Az élete maga a pokol.
Persze, joggal mondhatod, hogy minden ember a saját sorsának a kovácsa. És én egyetértek veled!

Ha újabban találkoznál besúgó, talpnyaló ismerősöddel, akkor emlékezz a fent megfogalmazottakra. Ne foglalkozz vele, ne pazarold rá az energiádat. Inkább adj hálát az égnek, hogy nem evezel vele egy csónakban.

 

Ha tetszett várlak a facebook oldalamon is!

 

 

Ha többet is szeretnél tudni az emberi természetről és az emberi érzelmek valódi mozgatórugójáról, akkor kattints a képre!

 

ljsyd4soejzrsqrw1rrc-750x422.jpg 

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

siker besúgó munkahely munkahelyi stressz talpnyaló munkahelyi terror talpnyalás